کل 1914 امروز 0
  • تاریخ : شنبه - ۱۴ - تیر - ۱۴۰۴
  • برابر با : Saturday - 5 - July - 2025
  • ساعت :

    فرونشست هاله‏‌ای در جنوب کلان‏‌شهر تهران

    تغيير شکل فرونشست در پايتخت از حالت «پهنه‌‌اي» و تدريجي به «هاله‌‌اي» و ناگهاني؛ نقطه‌‌اي از جنوب تهران درگير «جهش سه برابري فرونشست زمين» نسبت به سال‌‌هاي ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ شده است

    – هشدار متخصص ژئوفيزيک به وزارت نيرو درباره «تبعات حفر چاه‌‌هاي عميق جديد در تهران»

    – «دنياي‌‌اقتصاد» از «جهش ۹۰درصدي تعداد چاه‌‌ها در شهر تهران در فاصله ابتداي دهه ۹۰ تا‌کنون» گزارش مي‌دهد

    هندسه «فرونشست» در تهران به شکل خطرناک‌تر از قبل، تغییر کرد. بررسی‌های یک متخصص ژئوفیزیک با استناد به تصاویر ماهواره‌ای از جنوب شهر تهران نشان می‌دهد، «فرونشست هاله‌ای» در ابعاد ۶۰ سانتی‌متر (در سال) در نقاطی از پایتخت جایگزین «فرونشست پهنه‌ای» شده؛ علت احتمالی، پمپاژ بدون‌توقف آب از صدها چاه‌ با عمق «تا ۳۰۰متر» است.

    شکل تامین آب -بدون «مدیریت منابع و مصارف» از سوی سیاستگذار- در پایتخت باعث شده «نحوه فرونشست زمین در تهران» به حالت خطرناک‌‌تر از گذشته تغییر کند.گزارش «دنیای‌‌اقتصاد» از تصاویر ماهواره‌‌ای جدید درباره تغییرات سطح زمین در جنوب پایتخت حاکی است، روند «فرونشست» که پیش‌‌تر، حالت «پهنه‌‌ای» داشت به این معنا که مساحت چند صد هکتاری از جنوب شهر را درگیر کاهش تدریجی سطح زمین کرده بود، در حال حاضر حالت «هاله‌‌ای» به خود گرفته و نقطه یا نقاطی از جنوب تهران را درگیر «میدان فرونشست» با سرعت بالا کرده است. این تصاویر توسط یک تیم محقق علوم زمین تحت مدیریت علی بیت‌اللهی، کارشناس مرکز تحقیقات مسکن و شهرسازی، استخراج و مورد پردازش و تحلیل قرار گرفته است.

    جزئیات به‌دست آمده از عکس‌‌های مربوط به تغییرات سطح زمین در جنوب تهران نشان می‌دهد، سرعت فرونشست زمین از پاییز سال ۱۴۰۲، ناگهان در تهران «شدت» پیدا می‌‌کند به‌طوری‌که طی دو سال گذشته نرخ سالانه فرونشست زمین از ۷٫۵ سانتی‌‌متر دو سال قبل از آن به ۲۱٫۵ سانتی‌‌متر افزایش یافته است. در حال حاضر «هاله‌‌ای» به وسعت ۵۵ هکتار در منطقه ۱۸، درگیر فرونشست «حاد» است و نرخ کنونی آن، مطابق نمودار، نزدیک به ۶۰ سانتی‌‌متر در سال است؛ بیش از نیم‌‌متر.علی بیت‌اللهی در گفت‌‌وگو با «دنیای‌‌اقتصاد»، این تغییر روند فرونشست در تهران را «رفتار بی‌‌هنجار زمین» توصیف و علت احتمالی آن را «حفر چاه‌‌های عمیق (بیش از ۱۰۰ متر)» و «پمپاژ بدون وقفه آب از اعماق زمین» اعلام کرد.

    برداشت بدون وقفه آب از اعماق سفره‌‌های زیرزمینی به شکل مداوم باعث «افت مخروطی» سطح منابع آبی زیرزمینی شده و این تغییر موضعی، اثر ناگهانی روی پایداری سطح زمین در نقطه درگیر در شهر تهران دارد. بیت‌اللهی خطاب به دولت و مدیریت شهری تهران هشدار داد، «از آنجا که فرونشست زمین و از آن بدتر، فرونشست هاله‌‌ای موجب خسارت به ساختمان‌‌ها و تاسیسات حیاتی شهر می‌‌شود، تحت هیچ شرایطی نباید چاه جدید برای تامین آب شرب در پایتخت حفر شود. ضمن آنکه، مدیریت مصرف آب باید در اولویت نسبت به تامین بی‌‌محابا قرار بگیرد.» بیت‌اللهی در عین حال افزود: ظرف روزهای آینده، تحقیقات میدانی در منطقه ۱۸ تهران، جایی که فرونشست هاله‌‌ای اتفاق افتاده را آغاز می‌‌کنیم تا خسارت‌‌های احتمالی به بناها و تاسیسات را از نزدیک شناسایی و بررسی کنیم.

    زیر زمین تهران چه خبر است؟

    «دنیای‌‌اقتصاد» با بررسی کتاب آمارنامه شهر تهران مربوط به سال‌‌های ۱۳۸۰ و ۱۴۰۲، شتاب دست‌‌درازی به سفره‌‌های آبی در اعماق زمین را مورد سنجش قرار داد. سال ۸۹، کل چاه‌‌های موجود رسمی در تهران که «تامین آب» از آنها صورت می‌‌گرفته، رقمی معادل ۳۶۵ حلقه بوده؛ اما در حال حاضر این رقم به ۶۹۹ حلقه افزایش یافته است. سهم آب‌‌های چاه و قنات از تامین آب در پایتخت از ۲۶ درصد در ابتدای دهه ۹۰ به ۴۵ درصد رسیده به‌طوری‌که حجم آب برداشتی از سفره‌‌ها در این فاصله ۷۹ درصد رشد کرده است.

    برداشت آب از چاه‌‌ها بدون «بازگشت چرخه‌‌ای ناشی از بارش‌‌ها و ورود آب‌‌های سطحی به سفره‌‌ها» طی سال‌‌های گذشته، باعث افزایش روند فرونشست‌‌ شده است. با این حال، تعداد حلقه‌‌های چاه فقط در منطقه ۱۸، طبق اعلام بیت‌اللهی ۲۰۰۰ حلقه است که چند برابر کل چاه‌‌های رسمی تامین‌‌کننده آب شهر تهران است. این به معنای وزن بالای تعداد چاه‌‌های غیرمجاز در معادله مصرف آب می‌‌تواند باشد که این هم زنگ‌‌خطر برای «آینده زمین و فرونشست» است.

    نوشته های مشابه

    آیا تکلیف ۳۰ سال معوق «بیمه ساختمان» سرانجام اجرایی خواهد شد؟
    10 - تیر - 1404

    آیا تکلیف ۳۰ سال معوق «بیمه ساختمان» سرانجام اجرایی خواهد شد؟

    شهرداری‌‌‌ها بر اساس مصوبه تازه‌‌‌ هیات‌‌‌دولت که به استناد تکلیف قانون برنامه هفتم تدوین و ابلاغ شده، از صدور پروانه ساختمانی برای افرادی که در بازار ساخت‌‌‌وساز به «بسازوبفروش» معروف هستند، منع شدند.

    20 - خرداد - 1404

    واگذاری اراضی بدون انجام آماده‌سازی،گرهی را باز نمی‌کند

    وزیر راه و شهرسازی گفت: واگذاری زمین بدون انجام عملیات آماده‌سازی‌ها و بدون اینکه زمین به نفر اصلی برسد، بازی دادن مردم بوده و گرهی از مشکل بی مسکنی و بدمسکنی باز نمی‌کند.

    رد تناقض در آمار واگذاری زمین توسط سازمان ملی زمین و مسکن
    18 - خرداد - 1404

    رد تناقض در آمار واگذاری زمین توسط سازمان ملی زمین و مسکن

    درحالی سازمان ملی زمین و مسکن ارائه آمار متناقض از واگذاری زمین قانون جوانی جمعیت را تکذیب کرده که آمار اعلامی این سازمان با آمار وزارتخانه حدود ۱۴ هزار قطعه تفاوت دارد.

    عمیق شدن بحران مسکن با انحصار زمین
    18 - خرداد - 1404

    عمیق شدن بحران مسکن با انحصار زمین

    بازار مسکن ایران با بحرانی عمیق روبه‌روست؛ از یک‌سو رشد قیمت‌ها همچنان ادامه دارد و از سوی دیگر توان مالی خانوارها برای خرید یا ساخت مسکن کاهش یافته است. در این میان، یکی از عوامل کمتر دیده‌شده اما بسیار کلیدی، مسئله «زمین» است.

    ارسال دیدگاه

    مجموع دیدگاهها : 3در انتظار بررسی : 3انتشار یافته : 0
    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
    برو بالا