حل گره کور مسکن با افزایش تسهیلات ساخت

​نماینده مجلس گفت: همزمان با افزایش هزینه‌های مسکن تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی دیگر پاسخ‌گوی هزینه‌های سازندگان نیست و باید پیگیر افزایش وام باشیم.

تسهیلات مناسب یکی از راهکار‌ها برای حمایت از مردم در حوزه‌های مختلف است. تسهیلات ساخت مسکن یکی از انواع وام‌هایی است که با هدف رونق بخشیدن به ساخت و ساز‌ها در سطح خرد در دستور کار قرار گرفته است. مصوبات خوبی در این زمینه در مجلس و شورای عالی مسکن داشتیم. اما متأسفانه این مصوبات در مرحله اجرا به مشکل خورده‌اند.

بر اساس قانون جهش تولید مسکن، بانک¬ها باید ۲۰ درصد از تسهیلات آنها را به حوزه مسکن اختصاص دهند. متأسفانه بانک‌ها تمایلی به انجام این وظیفه قانونی خود ندارند و طی سال گذشته به تعهدات خود در این بخش عمل نکردند. شورای عالی مسکن نیز ۵ ماه پیش مصوب کرد که تسهیلات ساخت مسکن به ۸۰۰ میلیون تومان افزایش پیدا کند. این مصوبه نیز در بانک مرکزی مانده و به دست بانک‌های عامل برای اجرا نرسیده است.

شواهد نشان می‌دهد که عمل نکردن به مصوبات شورای عالی مسکن به سردرگمی و ناامیدی مردم منجر شده است. تصویب تسهیلات ساخت مسکن ۸۰۰ میلیون تومانی از طریق رسانه‌ها به اطلاع مردم رسیده است و عدم اجرای آن نتایج خوبی در جامعه به دنبال ندارد.

علی اصغر نخعی‌راد  نماینده مجلس در گفت وگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران درباره لزوم اجرای مصوبه تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی که در شورای عالی مسکن چند ماه پیش به تصویب رسید، بیان کرد: به طور قطع مصوباتی که در زمینه اعطای تسهیلات مسکن به مردم مصوب شده است، باید اجرایی شوند. زیرا تصویب این مصوبات به معنای این است که وعده‌ای به مردم داده شده، عمل نکردن به این مصوبات که توقعی را در میان مردم ایجاد کرده است، نتیجه خوبی برایمان ندارد

وی ادامه داد: مجلس در حال پیگیری است که نظمی به پرداخت‌های دولت دهد و شرایطی که بر اثر نقل و انتقال دولت به وجود آمد، ساماندهی شود. امیدواریم بر اثر این پیگیری‌ها شاهد اجرای مصوبه افزایش تسهیلات ساخت مسکن از ۵۵۰ به ۸۰۰ میلیون تومان باشیم.

این نماینده مجلس گفت: هزینه مسکن به لحاظ ساخت و ساز، اجاره‌بها، خرید مسکن و… افزایش چشم‌گیری طی سال‌های اخیر داشته است. به همین دلیل، حمایت از مردم در قالب تسهیلات با شرایط مناسب یک ضرورت است.

وی  ادامه داد: ارسال نامه توسط ۱۰۸ تن از نمایندگان مجلس به شخص رئیس جمهور که در آن خواستار اجرای مصوبه تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی ساخت مسکن شده‌اند، در همین راستا قابل ارزیابی است.

نخعی‌راد گفت: به قدری هزینه‌های ساخت مسکن بالا رفته است که حتی ۸۰۰ میلیون تومان هم کافی نیست. در این شرایط، تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی هیچ گرهی از مشکلات مردم در حوزه ساخت و ساز باز نمی‌کند. بر اساس میزان تورمی که در بخش مصالح و دیگر هزینه‌های ساخت مسکن وجود دارد، این افزایش تسهیلات پیش‌بینی شده است و باید اجرایی شود.

وی ادامه داد: اگر اجرای مصوبه تسهیلات ساخت مسکن ۸۰۰ میلیون تومانی را در اسرع وقت شاهد نباشیم، بر اثر تورم از ارزش این تسهیلات کاسته می‌شود و در عمل این مصوبه کمکی به مردم نمی‌کند. از طرف دیگر، در غیاب تسهیلات مناسب، خانه‌دار شدن برای بسیاری از اقشار جامعه تبدیل به یک امر محال می‌شود.

این نماینده مجلس گفت: رونق گرفتن ساخت و ساز‌ها در حوزه مسکن به نفع اقتصاد ملی است. زیرا بخش‌های زیادی بر اثر گسترش ساخت و ساز‌ها در کشور رونق می‌گیرند و زمینه برای اشتغال عده زیادی فراهم می‌شود. در شرایطی که حوزه مسکن با رکود مواجه است، اعطای تسهیلات به مردم برای رونق گرفتن ساخت و ساز‌ها در سطح خرد اهمیت دارد.

نخعی راد گفت: ما در مجلس با جدیت موضوع ابلاغ تسهیلات جدید ساخت مسکن را دنبال می‌کنیم و اجرای مصوبه تسهیلات ۸۰۰ میلیون تومانی را پیگیر هستیم. وقتی مصوبه‌ای تصویب شده و قولی به مردم داده شده است، باید اجرایی شود تا به لحاظ اجتماعی به مشکل نخوریم. نامه ۱۰۸ نماینده مجلس نیز در همین راستا برای رفع مشکل مردم در زمینه تسهیل مسیر ساخت مسکن به رئیس جمهور بوده است.

وی ادامه داد: بر اثر عدم نظارت کافی بانک مرکزی بر بانک‌های عامل شاهد هستیم که بانک‌ها بخش زیادی از منابع خودرا صرف امور غیرقانونی می کنند. این امر باعث شده است که نتوانند در حوزه تسهیلات تعیین شده در قانون عملکرد خوبی داشته باشند. نیاز است بانک مرکزی بر میزان نظارت خود بر بانک‌ها اضافه کند و بستر را برای اجرای مصوبات قانونی در حوزه تسهیلات تعیین شده در قانون به وجود بیاورد. ما در مجلس پیگیر اجرای مصوبه تسهیلات ساخت مسکن ۸۰۰ میلیون تومانی هستیم و این موضوع را از وزیر اقتصاد نیز پیگیری خواهیم کرد.