️ کلید حل گرانی مسکن: شکست انحصار دولتی زمین است

یکی از چالش‌های کلیدی پیش‌روی بخش مسکن در ایران گرانی زمین است که منجر به افزایش قیمت مسکن شده است. فقدان توسعه افقی این مشکل را تشدید کرده است، زیرا در دسترس‌بودن محدود زمین به تراکم بالای جمعیت و تراکم ترافیک در مناطق شهری کمک کرده است

امیرحسین اقبالی، کارشناس اقتصادی در مورد اهمیت مشارکت مردم در توسعه ساخت مسکن با عرضه زمین از سوی دولت گفت: موضوع ساخت و ساز مسکن و نقش مشارکت مردم در اقتصاد از عوامل حیاتی در تعیین رشد اقتصادی یک کشور است. در ایران، دولت اهمیت پرداختن به چالش مسکن را از طریق واگذاری زمین به مردم و اعطای تسهیلات از طریق شبکه بانکی برای تشویق به ساخت واحد‌های مسکونی درک کرده است. این رویکرد نه تنها به مشارکت مردم در اقتصاد کمک می‌کند، بلکه به تحریک تولید و رفع نیاز‌های مسکن مردم کمک می‌کند.

وی می‌افزاید: یکی از چالش‌های کلیدی پیش‌روی بخش مسکن در ایران گرانی زمین است که منجر به افزایش قیمت مسکن در شهر‌های بزرگی مانند تهران و کرج شده است. فقدان توسعه افقی در این شهر‌ها این مشکل را تشدید کرده است، زیرا در دسترس‌بودن محدود زمین به تراکم بالای جمعیت و تراکم ترافیک در مناطق شهری کمک کرده است. برای رسیدگی به این موضوع، دولت باید تأمین زمین برای ساخت مسکن به مردم را در اولویت قرار دهد.

 

این کارشناس اقتصادی در رابطه با توجه ویژه برنامه هفتم توسعه در زمینه عرضه زمین به مردم می‌گوید: در برنامه هفتم توسعه بر اهمیت افزایش عرضه زمین به مردم برای رفع چالش مسکن تأکید شده است. دولت می‌تواند با در اختیارگذاشتن زمین به مردم، افراد را برای ساخت واحد‌های مسکونی براساس نیاز‌ها و ترجیحات خود توانمند سازد. این امر نه تنها به مشارکت مردم در اقتصاد کمک می‌کند، بلکه به تحریک تولید و ایجاد فرصت‌هایی برای رشد اقتصادی کمک می‌کند.
این کارشناس انرژی با اشاره به صحبت روز‌های اخیر رئیس مجلس در زمینه حل معضل مسکن مردم با عرضه زمین و ساخت مسکن تک‌طبقه تصریح می‌کند: آقای قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در این زمینه گفته است که در باید توجه ویژه‌ای به مسئله عرضه زمین برای حل مشکل مسکن در پیش گرفته شود و برای رفع چالش مسکن باید زمین برای ساخت مسکن به مردم واگذار شود. عمده مشکل گرانی مسکن، ناشی از عدم عرضه زمین است و دولت باید با عرضه زمین، مسیر ساخت مسکن از سوی مردم را تسهیل کند.
وی در ادامه می‌افزاید: دولت علاوه بر اعطای زمین، از طریق شبکه بانکی نیز برای حمایت از پروژه‌های ساخت مسکن به مردم تسهیلات اعطا کند. دولت می‌تواند با هدایت اعتبارات بانکی به سمت ساخت و ساز مسکن، مردم را به سرمایه‌گذاری در بخش مسکن ترغیب و به جهش تولید کمک کند. این رویکرد نه تنها به رفع نیاز‌های مسکن جمعیت کمک می‌کند، بلکه باعث توسعه و رشد اقتصادی در کشور می‌شود.

 

اقبالی می‌گوید: کاهش هزینه و زمان ساخت مسکن در طرح نهضت ملی مسکن با تکیه بر ساخت خانه‌های یک طبقه راهی مقرون به صرفه و کارآمد برای مقابله با چالش مسکن در ایران است. با اجازه دادن به مردم برای ساخت خانه‌های یک طبقه، دولت می‌تواند هزینه‌های ساخت و ساز و قیمت مسکن را کاهش دهد و خرید خانه را برای خانوار‌ها مقرون به صرفه‌تر کند. این رویکرد همچنین به تسریع روند ساخت‌و‌ساز کمک می‌کند و خانوار‌ها را قادر می‌سازد تا خانه‌ای را سریع‌تر به دست آورند، بنابراین نیاز‌های مسکن مردم را به موقع برطرف می‌کنند. علاوه بر این، توسعه افقی شهر‌ها برای ارتقای رشد پایدار شهری و رفع چالش مسکن در ایران ضروری است. دولت با ترویج گسترش افقی شهر‌ها می‌تواند فضای بیشتری برای ساخت و ساز مسکن ایجاد کند و از فشار بر منابع زمین شهری بکاهد. این رویکرد نه تنها به کاهش قیمت مسکن کمک می‌کند، بلکه توسعه متعادل‌تر و پایدارتر مناطق شهری را ترویج می‌کند.

 

وی در پایان تأکید می‌کند: طبق برنامه هفتم توسعه عرضه زمین به مردم از سوی دولت باید انجام بپذیرد و باید به سمت توسعه افقی شهر‌ها حرکت کنیم. موضوعی که آقای قالیباف رئیس مجلس ضمن تأکید بر آن با اشاره به فرمان امام در عرضه زمین به مردم برای ساخت مسکن، افزایش عرضه زمین در برنامه هفتم توسعه را امتداد اجرای فرمان امام اعلام کردند. مسئله ساخت مسکن تک طبقه علاوه بر کاهش هزینه و زمان ساخت مسکن از نظر پدافندی و امنیتی نیز بسیار راهبردی و مهم است و در صورت وقوع بلایای طبیعی یا جنگ، بهترین مدل توسعه شهری با ضریب پدافندی بسیار بالاست که با عرضه زمین به مردم و ساخت مسکن با تأمین مالی تسهیلات ساخت مسکن علاوه بر حل مشکل مسکن، باعث رشد اقتصادی مردمی در کشور نیز  خواهد شد.