نرخ‌های فانتزی در بازار اجاره/ تورم اجاره بالاتر از تورم عمومی

در حالی تورم اجاره در مهر امسال ۴۱‌درصد شد که تورم عمومی ۳۱.۶ درصد بود و بنابراین انتظار می‌‌‌رفت که تورم اجاره خود را با سطح تورم عمومی تطبیق دهد.

متوسط اجاره‌‌‌بها در کشور مطابق داده‌‌‌های رسمی مرکز آمار ایران، در مهر ماه امسال نسبت به دوره مشابه در سال قبل ۴۱درصد زیاد شد؛ این در حالی بود که میزان افزایش تورم اجاره در بازه سالانه نیز افزایشی ۴۱.۸درصدی را به ثبت رساند.

در حالی تورم اجاره در مهر امسال ۴۱‌درصد شد که تورم عمومی ۳۱.۶ درصد بود و بنابراین انتظار می‌‌‌رفت که تورم اجاره خود را با سطح تورم عمومی تطبیق دهد. علیرضا سلامی اقتصاددان یکی از دلایل عدم کاهش اجاره‌‌‌بها مطابق با افت نرخ تورم عمومی را کاهش عرضه خانه اجاره‌‌‌ای به دلیل سیاستگذاری نادرست در بازار اجاره و تضعیف بخش ساخت‌‌‌وساز می‌‌‌داند. در عین حال بررسی‌‌‌های میدانی از آن حکایت دارد که تورم بالای اجاره در تهران و سایر کلان‌‌‌شهرها بخشی از مستاجرها را به کوچ اجباری به محله‌‌‌های غیر دلخواه سوق داده و این موضوع به کاهش کیفیت زندگی مستاجران دامن زده است.

در حالی نرخ تورم اجاره‌‌‌بها در مهر ماه امسال برابر ۴۱ درصد اعلام شده است که این رقم تقریبا بیش از ۲ برابر سطح نرمال (میانگین تاریخی رشد اجاره‌‌‌بها در کشور) قرار دارد. به این ترتیب پس از آنکه مستاجران تابستان سخت را پشت سر گذاشتند؛ پاییز نیز به آنها روی خوشی نشان نداد. در عین حال باید تاکید کرد در حالی مطابق داده‌‌‌های مرکز آمار ایران متوسط قیمت اجاره‌‌‌بها در کشور در مهر ماه ۴۱ درصد زیاد شد که در ابتدای تابستان امسال سقف ۲۵ درصدی از سوی دولت و قانون‌‌‌گذار برای تنظیم بازار اجاره کشور وضع شده بود.طی ۳ سال متوالی اخیر تورم اجاره در کشور در کانال ۴۰درصدی تثبیت شده است؛ در عین حال ۴ ماه از اعمال سقف دستوری در بازار اجاره‌‌‌بها می‌‌‌گذرد و این قانون نیز تاثیر مثبتی بر فروکش قیمت اجاره‌‌‌بها برجای نگذاشته به نحوی که برخی از سقف رشد ۲۵درصدی در بازار اجاره‌‌‌بها با عنوان «‌نرخ فانتزی در بازار اجاره» یاد می‌‌‌کنند. مطابق داده‌‌‌های رسمی مرکز آمار ایران در شرایط کنونی موجرین و مستاجرین قراردادهای اجاره خود را با نسبتی ۱.۷ برابر سقف دولتی تنظیم می‌‌‌کنند.