رقیب جدید وام سنتی؟ / افزایش اعطای تسهیلات

رشد اعطای تسهیلات آنلاین در سال‌های اخیر محبوبیت صنعت لندتک را افزایش داده است. با این‌حال این موضوع سوالاتی را حول نحوه عملکرد این صنعت به‌وجود آورده است که «دنیای‌اقتصاد» در مصاحبه‌ای با یکی از کارشناسان این حوزه به برخی از این سوالات پاسخ می‌دهد.

بر همگان آشکار است که صنعت لندتک در سال‌های اخیر محبوبیت فراوانی میان شهروندان پیدا کرده است. از دلایل مهم این امر می‌توان به تسهیل در اخذ این تسهیلات بدون گذراندن مراحل بانکی اشاره کرد. البته ناگفته نماند که گرچه پلتفرم‌های آنلاین در مقایسه با بانک‌ها در سریع‌ترین زمان بدون سختگیری‌های بانکی در دسترس است، اما ابهاماتی را نیز در خصوص‌سازوکار آنها در ذهن مخاطبان به وجود آورده است. بنابراین «دنیای‌اقتصاد» برای درک بهتر در این گزارش ضمن مصاحبه با آرین افشار، یکی از کارشناسان حوزه کسب و کار و لندتک‌ها به آنالیز برخی از وجه‌های این موضوع پرداخته است.

۱-اثر لندتک‌ها بر رفاه کل جامعه؟

لندتک‌‌ها اثر زیادی در بهبود وضعیت مالی مردم به‌خصوص در کشور‌‌های تورمی دارند، همان‌طور که شواهد نشان می‌دهد تورم در بخش‌های مختلف کالا و خدمات قدرت خرید خانوارها را روز به‌روز کاهش می‌دهد و به دنبال آن با کاهش ارزش پول نقدینگی جای بیشتری پیدا می‌کند. بر این اساس یکی از مهم‌ترین اثر لندتک‌‌ها زمان کوتاه تخصیص منابع مالی (وام) به افراد واجد شرایط است و اهمیت دریافت پول در زمان کم یکی از مهم‌ترین وظایف لندتک‌‌هاست. از سوی دیگر نوآوری‌‌هایی که بر روی لندتک‌‌ها ایجاد می‌شود باعث به وجود آمدن کسب و کارهایی می‌شود که تمرکز همه آنها ایجاد خلق ارزش برای قشر متوسط و ضعیف جامعه است، به عنوان مثال تمرکز بر نمره اعتباردهی، شفافیت در عملکرد، توزیع برابر و متوازن منابع مالی، شفافیت در گردش پول بین دهک‌‌های مختلف جامعه، همگی از اثرات حضور لندتک‌‌هاست.

۲-سیاستگذاری نقشی بر رشد لندتک‌ها ایفا می‌کند یا خیر؟

نقش دولت در فین‌تک‌‌ها به‌خصوص لندتک‌‌ها بسیار پر رنگ است و دلیل آن را باید ناشی از قانون‌گذاری درست و متمرکز بر شفافیت دانست، قانون‌گذاری که در مدل‌‌های کسب و کاری لندتک‌‌ها دخالت نکرده و صرفا مسیر ارائه خدمات را مشخص کند. این قانون‌گذاری باید در قالب حمایت از مصرف‌کننده و حمایت از کسب و کارها بدون دخالت دستوری یا حمایت از گروهی خاص باشد. قانون‌گذار به ذات باید متمرکز بر حمایت از نوآوری، شفاف‌سازی قوانین، دسترسی به داده، ارائه زیر‌‌ساخت‌‌های مقیاس‌‌پذیر، شفافیت در فرآیند‌‌های قضایی، حمایت از حقوق مصرف‌کننده، ایجاد تعاملات بین‌المللی و در نهایت توزیع یکپارچه و برابر تامین مالی بین بانک‌ها و لندتک‌‌ها باشد.